Fängelse för stöldräd av robotgräsklippare

För två år sedan genomfördes en stöld av sju robotgräsklippare strax norr om Kristianstad. Det var två män och en kvinna som bröt sig in i ett förråd och sedan tog med klippare till ett totalt värde av 60 000 kr. Utöver det fick de även med sig fiskeredskap och en båtmotor.

Men lyckan blev knappast långvarig för tjuvarna då de kunde tas in till förhör redan dagen efter. Det visade sig att vittnet lagt märke till deras bil och att den bilen sedan kunde lokaliseras till en adress där männen och kvinnan befann sig. I början av 2017 fick tjuvarna sitt straff på 2, 3 och 4 månader i fängelse.

Även om de kommit undan med stölden så hade inte lyckan varit speciellt långvarig. Samtliga moderna robotgräsklippare har idag stöldskydd genom PIN-koder. Därmed fungerar de enbart om de är kopplade till sin basenhet. Utöver det är det mycket vanligt att de låser sig automatiskt om de lyfts från marken under mer än några sekunder.

Det finns flera saker att tänka på för att minska risken för stöld av sin robotgräsklippare. Men oroad för att de ska bli stulna behöver man inte vara. Åtminstone inte om PIN-kod finns på klipparen. Hos återförsäljare går det visserligen att återställa denna PIN-kod men då kommer det även framgå både namn och adress till den som köpt den. Återställning sker därför oftast enbart om personen kan identifiera sig som ägaren.

Andra säkerhetsdetaljer är GPS-sändare samt att man kan förvara gräsklipparen i låst utrymme. Men, som i detta fall, stoppar inte alltid låsta förrådsdörrar. Tjuvarna fick ju med sig klipparna ändå. Men något gräs hade de aldrig kunnat klippa.

Källahttp://24kristianstad.se/2017/02/07/de-stal-flera-robotgrasklippare-och-batmotorer/

2018-08-28T21:24:58+00:00