AL-KO

AL-KO2018-08-28T21:24:56+00:00

Att Al-Ko skulle ge sig in på marknaden för robotgräsklippare var givet. Det stora familjeägda företaget, som började som en liten smedja i Tyskland på 30-talet, har länge fokuserat på att erbjuda allt som kan tänkas behövas för att ha en vacker trädgård – och nu ingår även robotgräsklippare i deras sortiment.

Robolinho-serien och de olika modellerna

Robolinho-serien, med tre olika modeller, är det som Al-Ko har att erbjuda idag. Främst är det prestandan, pris och kapacitet som skiljer de olika modellerna åt. Men skillnad i vissa funktioner går även att hitta.

Robolinho 100

Deras budgetmodell har av många tagits emot väl, just eftersom prestandan i förhållande till priset av många ansetts vara hög. Ett exempel på några som hyllar Robolinho 100 är sidan Bäst i Test. I ett test som omfattar många av de mest populära robotarna på marknaden, får Robolinho 100 bland annat beröm för sin generöst tilltagna klippbredd på 28 cm. Dessa 28 centimetrar gör att den har den vidaste klippbredden av samtliga robotar i testet i sin prisklass. Robolinho är anpassad för något mindre tomter med en maximal klippyta på 700 kvm.

Robolinho 3000

Robolinho 3000 är mellanklass-modellen i serien. En av dess fördelar gentemot Robolinho 100 är en större klippyta (upp till 1 200 kvm). Klippbredden är än högre – 30 cm – vilket är en av de bredare som går att hitta på marknaden i prisklassen.

Det är inte bara klippytan och klippbredden som är bättre. En annan skillnad kan noteras i batteriet (1,5 Ah/18V respektive 2,9 Ah/25,2 V) vilket givetvis påverkar faktorer drifttid och maximal klippyta. Trots en högre kapacitet, har den samma nätta vikt (8 kg) som budgetmodellen. Kanske inte den nättaste som går att få tag på, men för sin generösa klippbredd är den mycket lättviktig. Andra modeller som ligger kring samma klippbredd väger ofta det dubbla, och mer därtill.

Robolinho 4000

Robolinho 4 000 är tungviktaren i serien. Med en maximal klippyta på 2 000 kvm och en generöst tilltagen klippbredd på 32 cm, lämpar den sig utmärkt för större tomter. Trots den ökade kapaciteten behåller den dock en relativt lätt vikt med sina 12 kilo. Konkurrenter med liknande nivån på prestandan väger oftast ett par kilo mer.

En skillnad som gör att Robolinho 4 000 skiljer sig från de andra modellerna är klipphöjdsinställningen. Hos de andra robotarna i serien kan klipphöjden ställas in på 7 olika nivåer, men här är den istället steglös. Det steglösa reglaget ger en större frihet att bestämma hur gräset ska se ut, även om skillnaden i praktiken bara blir på några millimeter. Själva klipphöjden är densamma (30 – 60 mm). Ett annat tecken på den förhöjda prestandan är batteriet (4,4 Ah/25,2 V).

Varför välja AL-KO?

  • Klippbredden – Något som gör att Al-Kos robotar sticker ut från mängden är klippbredden, oavsett om vi talar om premium- eller budgetmodellen i serien. Robotar med högre klippbredd finns på marknaden men de är tyngre, låter mer och är ofta något dyrare.
  • Smidigheten – Trots sin låga vikt är Al-Ko’s robotar kraftfulla. Den låga vikten är inte minst skonsamt mot batteriet. Ett tecken på det är att budgetmodellens drifttid på 90 minuter är högre än många av sina konkurrenter, trots ett svagare batteri. Att batteriet skonas är snällt både mot miljön och mot plånboken.
  • Priset – Al-Ko förknippas just med hög kvalitet till rimliga priser, och Robolinho är inget undantag. Till exempel skriver Bäst i Test att budgetmodellen klarar lutningar mycket väl för sin prisklass. Även den generösa klippbredden tas upp och beröms.