Guide: Hur man byter knivar på robotgräsklippare

Guide: Hur man byter knivar på robotgräsklippare2018-08-28T21:24:52+00:00

Hur ofta som man behöver byta knivar på en robotgräsklippare beror på flera saker. Bland annat klipptid, grästyp och förekomsten av rötter och stenar i trädgården. Man kan räkna med att de behöver bytas med ett intervall på 1-3 månader. Att byta knivar är mycket enkelt och tar inte mer än 4-5 minuter.

Här nedan följer 5 enkla steg för hur du byter knivar på din robotgräsklippare. Dessa råd ska ses som allmänna råd. Det kan skilja något mellan olika varumärken och modeller. Därför ska du alltid kontrollera med instruktionsboken.1. Stäng av robotgräsklipparen

Kontrollera alltid att robotgräsklipparen är avstängd innan byte av knivar sker. Det finns visserligen säkerhetsspärrar som gör att knivarna inte ska rotera om klipparen lyfts upp men man ska alltid stänga av den om något ska korrigeras eller bytas.

2. Lossa knivarna

Lossa på skruvarna som håller fast knivarna. Detta sker enkelt med en skruvmejsel. Var noga med att välja passande mejsel för att inte slita ut spåren i skruvarna.

3. Rengör

Passa på att rengöra kring skruvhålen när knivarna tas bort. Rengör även knivtallriken med en fuktad trasa.

4. Sätt på nya knivblad

Det är vanligt att skruvar följer med till de nyinköpta bladen. I detta fall bör man byta ut skruvarna till de nya. Annars går det bra att återanvända de befintliga skruvarna.

Bladen levereras ofta i flerpack och kan i vissa fall ligga så tätt att man uppfattar två blad som sitter ihop som ett enda. Ta för vana att kontrollera att det enbart är ett blad som monteras. Skulle två blad monteras är det stor risk för obalans vilket resulterar i ett sämre klippresultat samt att batteriet kommer ta slut snabbare.

När skruvarna monteras kan man först skruva i dem för hand. Genom denna metod minskar man risken att skapa fel vinkel på skruvarna.

5. Kontrollera

Innan du vänder robotgräsklipparen till upprätt läge bör man kontrollera att bladen sitter fast ordentlig och kan svänga fritt.

Kan man få hjälp med bytet?

Att byta knivar är mycket enkelt och det enda redskapet som behövs är ofta en skruvmejsel. Den som ändå anser att man inte vill utföra bytet själv kan vända sig till en återförsäljare av den gällande modellen. Hos dem finns både knivar till försäljning och hjälp med montage.

Instruktionsvideo för att byta knivar på Husqvarna Automower

Här nedan kan du se hur man byter knivar på Husqvarna Automower. Följande teknik är mer eller mindre densamma hos andra varumärken.