Robomow

Robomow2018-08-28T21:24:57+00:00

Robomow marknadsför sig som den ”vänliga gräsklipparen”. Det kommer delvis från att företaget tidigare hette ”Friendly Machines” men samtidigt lever de upp till vad de säger sig erbjuda. Det är vänliga robotar som ser till att gräsmattan håller sig fin utan att man behöver lyfta ett finger.

Idén till företaget kom 1995 då grundarna började fundera på om det fanns ett lättare sätt att klippa gräset än att göra det själv. Sedan har tekniken och intelligensen hos dess robotgräsklippare minst sagt gått snabbt framåt.  Dagens modeller har exempelvis självdockning, individuellt arbetsschema och kan även programmeras via mobilen.

Varför välja Robomow

  • Robomow-app – Efterfrågan blir allt större på att kunna styra sin robotgräsklippare via mobilen. Via Robomow-app kan du kommunicera med klippare och bestämma när den ska klippa, om den ska ladda m.m. Fungerar både med Bluetooth och GSM.
  • Regnsensor – Likt de mer avancerade robotgräsklipparna har Robomow regnsensor. Den går att ställa in på olika stor känslighet och den känner själv sedan av när den ska återvända till sin basstation. När regnet avtagit och det är dags att klippa igen känner den även av detta och återgår till klippandet automatiskt.
  • Prisvärd och prisbelönt – När Råd & Rön genomförde tester på robotgräsklippare år 2014 fick modellen MS 1000 (finns ej längre) ligga högst upp på topplistan. Modellen fick lika många poäng som en annan modell men Råd & Rön valde ändå att ge vinsten till Robomow. Detta eftersom denna modell kostade 6000kr mindre än dess konkurrent. Hög prestanda till konsumentvänliga priser. På denna punkt lever alltså Robomow upp till sin slogan om ”den vänliga robotgräsklipparen”.

Välja rätt modell av Robomow

Det är få robotgrästillverkare som har så stort utbud som Robomow. År 2016 fanns 10 modeller av olika storlek att väja mellan. Flera av dessa är däremot relativt lika och skiljer sig enbart gällande hur stor klippyta de klarar av att hantera.

RC-Serien

Inom RC-serien finns RC 304, 308 och 312.  RC304 klarar 400kvm, RC 308 klarar 800kvm och RC312 hela 1200kvm.  I övrigt skiljer sig enbart vikten mellan dessa modeller och då med något få hekto. Det är alltså i grunden samma modell med skillnaden att de klarar olika stora ytor.

Robomow RC-Serie har bland annat regnsensorer, modulär design, appstyrning och klarar av att klippa i sex zoner.

RS-Serien

De som har trädgårdar som utmanar robotgräsklipparen lite extra kan välja någon av Robomows robotgräsklippare från RS-Serien. Modeller med lite mer styrka och funktioner. RS-Serien består av RS615, RS525 och RS635. Dessa kan klara av 1500, 2500 respektive 3500kvm. De har även större klippbredd (56cm) och starkare motor är de i RC-serien. En till sak som skiljer dessa serier åt är att RS-Serien har svävande underrede.

MC/MS-Serien

MC och MS-Serien kan sägas vara nerbantade versioner av RC- och RS-serien. Den största skillnaden mellan dessa är att MC och MS inte har någon GPS-funktion. De finns för olika storlekar på trädgården och önskas inte GPS kan man spara några hundralappar på att välja MC/MS istället för RC/RS. Frågan är bara om några hundralappar är värda att spara när klipparna kostar 10-30.000kr. Vår rekommendation är att välja en klippare med GPS-funktion när skillnaden i pris är så liten.