Stiga

Stiga2018-08-28T21:24:56+00:00

De flesta är nog bekanta med Stiga på ett eller annat sätt, vare sig det handlar om snowracers, bandyklubbor eller pingisrack. Stiga har sedan länge också hållit på trädgårdsprodukter, så som häcksaxar, jordfräsar och sågar. Sedan 2012 finns också robotgräsklippare i deras sortiment.

Företaget har än så länge lanserat endast en produktserie, Autoclip, som i sig har släppts i flera olika varianter och med olika numreringar. Det som kanske skiljer Autoclip mest åt från andra varumärkens robotar, är dess höga kapacitet i förhållande till den ringa storleken.

Varför välja Autoclip?

  • Kraftfull – Bäst i Test understryker hur stark Autoclip prestanda är i förhållande till dess storlek. Batteritiden är förhållandevis lång med sina 2 timmar, vilket gör att den passar även för större gräsmattor. Den långa batteritiden är en faktor som inte bör glömmas bort. Robotens helhetsprestation förbättras avsevärt då den har råd att avsätta ganska lång tid för att hitta tillbaka hem till laddningsstationen, samtidigt som den ändå har gott om klipptid kvar. En stark fördel på lite större gräsmattor.
  • Användarvänlig – Något annat som gräsklipparna i serien Auto Clip har hyllats för är sin användarvänlighet. Något som av många ansågs vara en brist, var att tidigare modellers STOP-knapp var något svåråtkomlig. Det har dock åtgärdats, och i de senare versionerna är stoppknappen stor och lätt att komma åt.
  • Priset – Visserligen inte den billigaste roboten på marknaden – men inte heller den dyraste. Priset är i mellannivå, men prestandan är hög. Förutsatt att du har rätt förutsättningar (t.ex. inte för stor gräsmatta och inte för tuff terräng) bör Stigas robotgräsklippare ge valuta för pengarna.

Givetvis skiljer sig de här egenskaperna sig åt en del beroende på numrering, men ovan nämnda styrkor tycks gå som en röd tråd genom Stigas (hittills) enda serie – Autoclip.

Funktioner

Även om robotgräsklippare från olika märken har många liknande funktioner så finns även en del som skiljer dem åt. En av de funktioner som gör att Stiga sticker ut något dess spiralklippning. Om den stöter på hårt klippmotstånd, kommer den att börja i klippa i en spiral. Spiralklippning gör att tuffare områden bearbetas i en snabbare takt.

Möjligheterna till anpassning är goda. Att ställa in flera arbetsomgångar per dag är inget problem. Det går även att lägga till ett andra arbetsområde, samt olika utgångspunkter där den ska påbörja sitt arbete.

Välj rätt modell av Stigas robotgräsklippare

Som tidigare nämnt finns bara en serie av företaget. Serien är uppdelad med numreringar kring 200, 500 och 700.

  • 200 – De här robotarna är för de mindre trädgårdarna som inte har en särskilt utmanande terräng. Robotarna klarar dock av en förhållandevis hög komplexitet när det kommer till smala passager och att ta sig runt hinder. Här finns numreringarna 223, 228 S och 225 S.
  • 500 – Här märks en lite högre kapacitet än hos 200-robotarna. Medan de i 200-spannet täcker trädgårdar med en storlek på mellan 800 och 1 600 kvm, har 524 S en klippyta på 2 800 kvm.
  • 700 – Här återfinns Stigas robotgräsklippare med högst kapacitet – 720 S. 720 S klarar av en klippyta på 4 000 kvm och har en klippbredd på 36 cm (att jämföra med de andra robotarnas 25 cm resp. 29 cm).

Då själva funktionerna mellan de olika robotarna inte skiljer sig nämnvärt åt, är främst klippyta och pris de faktorer som bör tas i beaktning när en robotgräsklippare från Stiga ska köpas.