Vanliga frågor

Vanliga frågor2018-08-28T21:24:55+00:00

Här kan du läsa svaren till de vanligaste frågorna om robotgräsklippare. Vi rekommenderar alla som funderar på att köpa en robotgräsklippare att läsa igenom denna artikel.

Hur mycket väger en robotgräsklippare?

De minsta (och därmed lättaste) modellerna av robotgräsklippare väger 6-7 kilo. De som anses vara ”standardmodeller” väger däremot 10-12 kg. De största premiummodellerna väger ytterligare ett par kilo.

De som bor i radhus och vill ha klippning utförd både på fram- och baksidan kommer behöva bära klipparen mellan de olika gräsytorna. I detta fall kan vikten vara avgörande.

Är det bättre eller sämre för allergiker att ha robotgräsklippare?

Enligt Gardena är det en fördel att välja detta alternativ för allergiker. För det första behöver man aldrig klippa själv och därmed slipper man gå i nyklippt gräs. För det andra håller en robotgräsklippare gräset mycket kortklippt. Därmed kan inte allergenerna spridas lika lätt som när långt gräs klipps.

Vad menas med att robotgräsklipparen är ”säker”?

De som testar robotgräsklippare brukar ofta ha med ”Säkerhet” som en faktor. Det man bland annat tittar på är hur snabbt knivarna stannar om modellen lyfts upp i luften. Det ska maximalt ta två sekunder vilket gör att risken för skador är minimal.

Kan en robotgräsklippare vara farlig för husdjur?

Detta är en fråga som flera tillverkare lyfter upp på sina hemsidor. Ingen anser att klipparen är någon fara för ex. hundar eller katter. För det första håller sig djuren ofta en bit från maskinen. För det andra finns det automatiska stoppet som gör att knivarna blixtsnabbt stannar om den lyfts upp eller välts.

Varför ska man registrera sin klippare?

Ett flertal tillverkare rekommenderar de som har klippare av deras märke att registrera den på deras hemsida. Genom att göra detta får man meddelande om uppdateringar till klipparen. Skulle man tappa bort PIN-koden finns även möjlighet att låsa upp klipparen tack vare registreringen.

Hur lägger man ut begränsningskabeln?

Begränsningskabeln visar klipparen inom vilket område den ska vara aktiv. Den kan läggas ut på två olika sätt. Det ena sättet är att kabeln fästes i marken med märlor. Fördelen är då att man lätt kan ändra på placering av kabeln om så önskas. Några veckor efter att monteringen har skett kommer den inte synas då gräset kommer att dölja kabeln.

Det andra sättet är att gräva ner kabeln. Det tar längre tid men är säkrare då risken för att man ska kapa av kabeln av misstag minskar betydligt. Med nedgrävd kabel kan man exempelvis köra mossrivare utan att även riva sönder kabeln.

Bör en robotgräsklippare servas årligen?

Med tanke på inköpspriset är det värt att årligen genomföra en service av sin robotgräsklippare. Den kommer då i längden ge bättre resultat och hålla längre. Det innebär rengöring, genomgång, ev. byte av knivar och uppdatering av mjukvara. En fördel är även att underhållsladda batteriet någon gång under vinterhalvåret. De som inte vill genomföra servicen själv kan lämna in klipparen på robotgräsklipparhotell. Utöver service får man även förvaring av klipparen till det är dags för den att börja jobba igen på vårkanten.

Hur ofta bör man byta knivar?

Enligt återförsäljare bör man byta knivar var fjärde vecka. Många väntar längre men med denna rekommendation ges bäst klippresultat samtidigt som batterit kommer räcka längre.

Kan en robotgräsklippare klippa på två separata områden?

Det går att låta robotgräsklipparen klippa på två separata områden som inte är sammankopplade. I detta fall måste man lägga ut begränsningskabel även på det mindre området. När klippningen är klar på ett område får man manuellt bära klipparen till det andra området. Kom ihåg att klipparen söker upp laddaren själv när den behöver laddas. Om laddaren finns i ”fel” område behöver klipparen först förflyttas dit.

Om flera separata områden ska klippas är det viktigt att man kontrollerar att modellen klarar av detta.

Hur fungerar stöldskydd?

De allra flesta moderna av robotgräsklippare kräver att en PIN-kod anges för att den ska fungera. Det gör att de stjäls mycket sällan då de är obrukbara för den som inte har rätt kod. Ett ytterligare stöldskydd är välja en modell med GPS-sändare.

Det finns även klippare med stöldlarm. Ett högt ljud kommer därmed att ljuda om den tas utanför klippområdet. Läs mer om hur du skyddar din robotgräsklippare här.

Vilka olika slags knivar finns det?

Det finns två olika slags knivtyper som används på robotgräsklippare. Det är de fasta knivarna samt de skonsammare knivarna (pivot knivar). Med fasta knivar slås gräset av i likhet med en klassisk gräsklippare. Pivot-knivar är mer skonsamt och kan jämföras med att gräset klipps, som med en sax.

Stålknivarna klarar tuffare utmaningar och har inte några större problem om det ligger saker i vägen. Passar därmed på ytor med många kottar och grenar. Modellerna får däremot en något högre ljudnivå och kan även lättare skada saker som står på gräsmattan. Dessa knivar finns bland annat på klippare från Robomow och Belrobotics.

De skonsammare knivarna har lägre ljudnivå och klipper gräsmattan skonsammare vilket i längden är bättre. Man bör däremot vara noggrannare med att plocka ren gräsmattan från lösa föremål. Exempel på märken som har dessa knivar är Husqvarna, Worx och Honda.

Kan man styra robotgräsklipparen med mobilen?

Till ett flertal märken går det att ladda hem en app som gör att klipparen kan styras från mobilen. Till Husqvarna finns exempel Husqvarna Connect App. Via appen kan man avgöra om den bland annat ska ladda eller klippa. Ofta går det även att se exakt position på klipparen genom GPS-sändare. Detta skapar även ett extra stöldskydd då det går att se var klipparen befinner sig.

När bör man inte köpa en robotgräsklippare?

Det finns enstaka trädgårdar som inte passar för att klippas av en robotgräsklippare. Det kan bero på starka lutningar som inte klipparna klarar av att hantera. Det kan även bero på att trädgården består av flera separata områden som klipparen inte kan ta sig mellan. Därmed måste man bära den mellan de olika områdena. Ett ytterligare exempel är om trädgården har mycket stenar och rötter som ligger ytligt och därmed kan skada knivarna på klipparen.