Viking

Viking2018-09-03T17:43:29+00:00

Österrikiska Viking, som länge varit en del av den tyska jättekoncernen Stihl, är förhållandevis nya (2010) på marknaden för robotgräsklippare. Vissa menar att det faktum att det är ett relativt ungt företag ger upphov till vissa barnsjukdomar hos robotarna. Andra menar istället att det är bra då de har satsat på intelligens och avancerad teknik redan från start.

Det är just robotarnas intelligens som Viking också framhäver och satsar på. Exempel på det här är det intelligenta laddsystemet och det dynamiska klippschemat.

Robotarna har släppts i en serie, MI, vars olika modeller passar de allra flesta konsumenters behov med sina olika klippytor och klippbredd. Deras mest kraftfulla robot kan hantera en klippyta på 4 000 m2, medan den minst kraftfulla inte bör arbeta på en tomt större än 500 m2.

Köp Viking till bäst pris här

Funktioner

Tekniken för att göra det enkelt att använda deras robotgräsklippare är tydlig redan innan du ens har köpt den. En sida, Viking-imow-planer.com, har lanserats för att låta dig ta reda på hur väl just din tomt fungerar med en robotgräsklippare – och i sådana fall vilken. Efter att du har skapat en replika av din tomt i sidans program, ger den förslag på vilken modell i deras serie MI du bör välja. Den kalkylerar även hur lång tid det skulle ta för respektive modell att göra din gräsmatta fin.

I själva roboten finns två smarta funktioner som Viking gärna skyltar med. En av dem är det intelligenta laddsystemet. Om du har bråttom och behöver få gräsmattan klippt så snabbt som möjligt, kan den ladda upp sig själv i en snabbare takt än vanligt. Ifall du istället låter den vila under natten kommer den att ladda upp sig själv långsammare. Fördelen med att den laddar upp sig själv långsammare är att den sparar energi och förlänger batteriets liv. Snällt mot både plånboken och miljön, alltså.

Det dynamiska klippschemat innebär att roboten tänker efter själv hur klippningen ska genomföras. Den klipper inte bara automatisk klippning enligt planen, utan den kan också bestämma att återuppta klippning vid en viss plats, skjuta upp ett område till lite senare eller prioritera ett annat.

Något annat som gör det enklare att använda deras robotar, är mobilappen. Dock är inte alla modeller i serien kompatibla med detta, men de som är det kan till viss del styras/ställas in genom telefonen.

Varför välja Viking?

  • Smart – Det intelligenta laddsystemet, det dynamiska klippschemat och mobilappen. Viking har lagt starkt fokus på användarvänlighet och intelligens.
  • Enkel – När roboten väl är installerad, krävs knappast några större ansträngningar från din sida. Den fortsätter att klippa gräsmattan gång efter gång – allt efter dina förutsättningar och behov. Vill du göra ändringar i klippschemat är det enkelt, då navigeringen i displayen är mycket intuitiv.
  • Snabb – Ett starkt fokus har legat på att robotarna ska göra sitt jobb snabbt.

Välj rätt modell av Viking

Viking har lanserat endast en serie, MI, och robotarna skiljer sig främst åt i hur stor klippyta de kan hantera. Robotar som kan hantera en större tomt är även mer kraftfulla överlag, men funktionerna i sig skiljer sig inte nämnvärt åt. Istället är det just prestandan som är olika från modell till modell. Dock finns en betydande skillnad. Av de 6 modeller som finns i serien, är det endast två som är kompatibla med smartphone eller surfplatta. Är du ett fan av teknik och vill kunna göra mycket av inställningarna via telefonen, bör modellerna MI 632 PC eller MI 632 C ligga högre upp på listan.